Panama

Afgelopen voorjaar zijn wij samen een reis gaan maken door Midden-Amerika. Dit te gekke avontuur zijn wij gestart in Panama en dit land heeft gelijk een speciaal plekje gekregen in ons hart: wat een mooi land! In twee weken zijn we op verschillende plekken in Panama geweest en in deze blog nemen we je mee op onze reis, ervaring en hotspots.

Dit was onze route: Panama City – Santa Catalina – Boquete – Bocas Del Toro

Panama City
Vervoer
Vanaf Amsterdam gaan er met KLM rechtstreekse vluchten naar Panama City. In Panama zelf kun je taxi’s pakken of gebruik maken van Uber of het lokale vervoer.

Accommodatie
In Panama City verbleven we in de oude stad, genaamd Casco Viejo. We sliepen in het hippe Selina Hostel midden in de oude stad. Selina is een keten die meerdere hostels heeft in midden en zuid Amerika. Het concept is steeds hetzelfde: hip, toegankelijk en zoals ze zelf beschrijven: “A place to connect with others”. Er komen veel backpackers en iedereen staat open om gezellig een praatje te maken. De ideale plek om mensen te ontmoeten dus.  

Hotspots
In de oude stad barst het van de leuke restaurants en rooftopbars. Hieronder een paar van onze favorieten:

 • Mahalo staat stipt op nummer één! Een te gekke plek voor ontbijt, lunch én diner. Zodra je de binnentuin inloopt kom je terecht in een soort van urban jungle, met overal planten en bloemen. De relaxte sfeer en het vriendelijke personeel maken de plek af en dan hebben we het nog niet eens over het eten gehad 😉 Het ontbijt loopt uiteen van mooie smoothiebowls, avocadotoast en heerlijke sapjes. Als health freaks (zoals wij haha) ben je hier ook op de juiste plek voor lunch en diner. Ze serveren onder andere  salades en curry’s en hebben veel vegetarische en vegan opties.
 • Casa Casco is een restaurant en bar inclusief rooftopbar. Het restaurant bestaat uit verschillende verdiepingen en elke verdieping heeft een eigen thema. Op de rooftop het je een geweldig uitzicht over de stad (vooral de zonsondergang is mooi) waarbij een dj relaxt staat te draaien en je lekkere cocktails kan drinken.

What to do
Wij waren tijdens onze reis maar twee dagen in Panama City dus hebben we niet de tijd gehad om de hele stad te ontdekken. Maar toch hebben we veel leuke dingen kunnen doen die we hieronder beschrijven.

 • Allereerst vonden wij het super leuk om lekker rond te struinen door de oude stad. Elk huisje heeft een andere kleur en er zijn veel restaurantjes en koffietentjes waar je een drankje kunt doen.
 • Wij hebben ook fietsen gehuurd bij een lokale fietsverhuur (Bike Club Academia de Ciclismo). Vanaf daar zijn we gaan fietsen door Amador en richting Isla Perico en Isla Flamenco. Dit is een super leuke fietsroute van ongeveer een uurtje.
 • Als je niet vies bent van een beetje zweten en sporten in de hitte, is het heel leuk om hard te lopen over de boulevard. Vanuit de oude stad kan je perfect over de boulevard langs de zee richting Punta Paitilla hardlopen. Vooral vroeg in de ochtend en einde van de middag zijn er heel veel (locals) aan het sporten op deze boulevard. Er worden zelfs sportlesjes gegeven en er zijn outdoor gym apparaten te vinden.

 

Santa Catalina
Santa Catalina is een klein surfersdorpje in Panama. Het staat bekend om de relaxte, lay back sfeer en mooie surfspots. Iedereen in het dorpje kent elkaar en is super vriendelijk en behulpzaam.

Vervoer
Vanaf Panama City reisde wij naar Santa Catalina. Er was helaas geen directe bus beschikbaar, dus we zijn vanaf het Albrook Bus Station in Panama stad naar Sona gegaan met de bus (dit duurde 5,5 uur). Het is best fris in de bus dus zorg dat je een iets warms bij je hebt. Vanaf Sona kun je als je op tijd aan komt een andere bus nemen naar Santa Catalina, maar wij kwamen pas rond 20:00 aan toen er geen bussen meer reden dus namen toen een taxi.

Accommodatie
Wij verbleven in een eco-lodge, genaamd Deseo Bamboo & Sushi Bar. We hadden een mooie ‘hut’ met slaapplaatsen voor maximaal vier personen en een eigen keukentje. Bij de lodge was ook de mogelijk om yogalessen te volgen of deze ruimte zelf te gebruiken voor oefeningen waarbij je gebruik mocht maken van al het materiaal. Het personeel was heel aardig en zoals de naam al beschrijft werd er in het restaurant voornamelijk sushi geserveerd. Toen wij aan de kok aangaven dat we vegan wilde eten, was dit geen enkel probleem en kregen we de lekkerste vegan sushi ooit. Zeker een aanrader!

Hotspots
Naast dat we in onze lodge heerlijk hebben gegeten, hebben we in het dorpje ook leuke hotspots ontdekt.

 • La Buena Vida: dit is dé plek, wat ons betreft, waar je als het lekkerste vegan kan eten in Santa Catalina. Ze hebben een groot aanbod van broodjes en wraps tot salades. Ook het ontbijt en dan met name de homemade granola is één van onze favo’s.
 • Bij toeval kwamen we terecht bij Hostel Villa Vento. Hier hebben we in de binnentuin een mega lekkere en grote acaibowl gegeten. We kregen een super grote kom van dit heerlijke mengsel met een overload aan toppings, heeeeerlijk.
 • Villa Coco is een hotel maar ook een restaurant. Wij vonden vooral de hele stijl en inrichting van dit hotel heel leuk. We hebben er zelf niet gegeten maar de menukaart zag er lekker uit, alleen waren er niet veel vegetarische opties.

What to do
Naast surfen en van de zon en het strand genieten hebben wij ook andere dingen gedaan.

 • Kayakken naar Isla Santa Catalina, dit is een klein eiland voor de kust van Santa Catalina. Het is mogelijk om daarheen te kayakken als de stroom niet te heftig is. Om het eilandje te bereiken is het ruim een halfuur kayakken. Eenmaal aangekomen op het onbewoonde eiland kan je genieten van het mooie witte strand en de helder blauwe zee.
 • Wandelen richting Oasis surf camp, waar er tientallen surfers inzet water liggen. De ideale plek om te surfen voor beginnende en gevorderde surfer. Er worden hier ook lessen gegeven maar het is ook heel leuk om er alleen al naar te kijken. Wij hebben een drankje gedaan en in de zon gelegen bij hotel Mama Ines, waarbij je aan zee zit en uitzicht hebt op de surfers.
Boquete 
Boquete, een geweldig stadje met nog mooiere en indrukwekkendere natuur. Hike walhalla, dat hebben we geweten. We hebben aardig wat afgehiked (is dat een woord?) hier.
Vervoer:
Om hier te komen namen we de shuttle bus voor 35 dollar vanuit Santa Catalina. Het was een reis van 4 uur, het eerste gedeelte slingerend door de bergen. Deze shuttle werd ons aangeraden door de accommodatie waar we verbleven.
Accommodatie:
We sliepen in Mamallena Hostel, een bekend hostel met een centrale ligging. Er worden vanuit het hostel veel tripjes & tours aangeboden, je kunt hier al je vragen kwijt en het personeel is heel aardig. Het hostel zelf was basic maar gezellig, een schone grote keuken en prima kamers. Wij hadden een privé kamer met eigen badkamer. Omdat de keuken er zo goed uit zag en we het uit eten een beetje zat waren hebben we twee keer diner gekookt in de keuken, ideaal!
Hotspots:
We hebben alle straatjes doorgezocht van Boquete, op zoek naar leuke tentjes. Die hebben we gelukkig gevonden 🙂
 • Kolibri zit in een zijstraatje vanaf Mamallena en de hoofdstraat en is echt een aanrader. Wij hebben hier mega lekker gedineerd. Het oogt wat chiquer en dat is het eigenlijk ook. Het eten wordt mooi geserveerd en de service is heel goed! Perfect voor als je wat uitgebreider of chiquer wilt eten.
 • Sugar & Spice zit aan het begin van Boquete, wij konden hier ook naar toe lopen vanaf het hostel. Dit schattige & knusse restaurantje is open voor ontbijt en lunch, helaas niet voor diner. Het heeft ook een kleine bakkerij met o.a. homemade bananenbrood (een heel brood voor 4,50 dollar!) en een heerlijke fruit crumble. Niet suikervrij, maar wel heel lekker (vooral na een dag hiken). Naast zoete dingen hebben ze ook lekkere wraps en salades.
What to do:
Boquete staat dus bekend om de overweldigende natuur en het hiken. Hier onze tips:
 • Uiteraard hiken! Omdat wij nog kunnen verdwalen op een eenrichtingsweg besloten we met een gids te gaan hiken. Echt een goede keuze, want de hikes die wij gedaan hebben hadden we nooit zelf kunnen vinden en navigeren. Feliciano was onze gids, een super ervaren en ontzettend lieve man. Hij was erg flexibel en luisterde naar onze wensen voor het kiezen van de juiste hike. Je kunt hem bereiken op +507 6624 9940. Wij hebben o.a. El Pianista gehiked (leuke hike van 4-5 uur door de jungle en cloud forest, dus wel veel blubber). Met een beetje geluk en goed weer kun je op de top zowel de Caribische als Pacific Oceaan zien.
 • Vulkaan Baró beklimmen. Dit hoort eigenlijk onder het kopje hiken, want het is de zwaarste hike van Boquete. Het weer was niet goed genoeg voor deze uitdaging, dus wij hebben het helaas niet gedaan maar wel veel verhalen gehoord. Veel mensen beginnen rond 00:00 met de klim omhoog, wat ongeveer 5 uur duurt. Bovenop wacht je op de zonsopgang die heel spectaculair kan zijn, mits het weer goed (helder) is. Hou er rekening mee dat het heel koud kan zijn op de top, het kans zelfs onder 0 zijn! Vervolgens moet je ook nog naar beneden, dat kost je ook ongeveer 4 uur.
 • Rondslenteren door Boquete. Naast het hiken kun je hier ook prachtige bloemen bewonderen. Er is zelfs een soort bloemenpark, beetje vergelijkbaar met de keukenhof dachten wij, dus we zijn er niet heen gegaan.
 • Naar de hotsprings. Wij wilden dit doen maar hebben het uiteindelijk niet gedaan, Het schijnt wel heel lekker te zijn en de hotsprings hebben helende werkingen. Op 30 min van Boquete kun je ervan genieten. Het is bereikbaar met de lokale bus of taxi.
Bocas Del Toro:
Bocas Del Toro bestaat uit 9 ‘hoofd eilanden’ en is echt little paradise als je op zoek bent naar mooie stranden en natuur. Ook de party liefhebber kan hier losgaan, er zijn leuke feestjes te vinden.
Wij zijn niet op alle eilanden geweest, maar hebben geslapen op Isla Colón en Isla Solarte. Ook zijn we op Isla Carenero geweest voor wat activiteiten.
Vervoer:
Vanuit Boquete namen we de shuttle bus met ‘Hello Panama”, een betrouwbare en bekende shuttle service hier in Panama. Ook dit was een slinger pad door de bergen, dus als je last hebt van autoziekte kun je het beste een pilletje halen, die heb je hier ook in de pharmacy’s. Hoe dan ook, de route is heel erg mooi met een prachtig uitzicht. Je komt o.a.  langs watervallen en local communities. Na een korte pauze en 3,5 uur rijden kwamen we aan in Almirante, waar je de boot pakt naar Bocas Town. Deze rit duurt ongeveer 30 minuten en zat bij ons in het ‘pakket’ wat we bij Hello Panama gekocht hadden.
Als je geen zin hebt in een lange busreis dan kun je ook vanuit Panama City vliegen naar Bocas Town op Isla Colón.
Van eiland naar eiland kun je een water taxi nemen, die liggen overal aan de oevers en zijn niet duur.
@ Isla Colón
Accommodatie
Op Isla Colon hadden we echt de aller gaafste accommodatie ooit! Het is vrij ver van Bocas Town, maar absoluut de moeite waard als je niet in de drukte wilt zitten. Bird Island Bungalows zijn geweldige eco bungalows, vlakbij Playa Boca Del Drago.
De eigenaresse Kat is super lief en behulpzaam en kan waanzinnig (vegan) koken. De bungalows zijn heel erg mooi en ruim en je kunt genieten van een rooftop bar, zwembad en meerdere strandjes, waaronder een privé strand met kano’s, SUP boards en surfplanken. De tuin en jungle rondom de accommodatie zijn heel gaaf, we hebben slangetjes, eekhoorns, apen en luiaards gezien.
Hotspots 
Omdat de accommodatie zo afgelegen van alles is hebben we tijdens ons verblijf in de bungalows alleen maar bij het bijbehorende restaurant gegeten. Dit was eigenlijk perfect want het lunch en diner menu veranderd dagelijks en is echt verrukkelijk. Kat bereid alles zelf met verse en lokale producten. Zo hebben we bijvoorbeeld coco-bread gegeten, gemaakt door de indianen en andere lokale gerechten met een extra gezonde twist. Alles was heerlijk!
Ontbijt zit bij de prijs inbegrepen en ze hadden zelfs havermout met plantaardige melk en smoothiebowls.
Tijdens een dagje Bocas Town zijn we wel op verschillende plekken geweest:
 • Amaranto is een heerlijke ontbijt & lunchroom met een schattig terrasje. Ze hebben plantaardige melk voor de koffie en heerlijke zelfgemaakte snacks (peanutbutter cookies).
 • Bij Juicy lab hebben ze heerlijke smoothiebowls, als een van de weinige in town. Het is een heel klein schattig tentje, waar je helaas niet buiten kunt zitten. Qua eten een aanrader, qua comfort & inrichting niet perse.
 • RAW is echt een verborgen pareltje. Het zit een beetje verstopt, maar heeft een leuk terras boven het water en heerlijk eten; Asian Fusion. Wij hadden mega lekkere vegan sushi en gewokte groente met noodles. Het toetje was apart, gefrituurde Oreo koekjes. Beetje oliebol gehalte, dus als je daar van houdt is dat een aanrader.
What to do
 • Lopen naar de strandjes rondom de Bird Island Bungalows. Zowel rechts als links van de accommodatie heb je super mooie stranden met cristal clear water. Met een beetje geluk kom je aapjes tegen.
 • Jungle hike naar Playa Boca Del Drago. Deze hike duurt ongeveer een uur en je loopt door de jungle over een pad, wat trouwens prima op slippers kan. Wij zagen luiaards tijdens deze hike!
 • Naar Playa Estrella, het strand waar de zeesterren in het ondiepe water liggen. Persoonlijk vonden wij dit strand niet heel bijzonder, het is er erg toeristisch en druk en er zijn niet heel veel zeesterren. Je kan er vanaf Boca Del Drago heen lopen in 20 minuten. Stop niet gelijk bij de eerste restaurantjes, maar loop wat verder, daar zijn namelijk meer zeesterren.
 • Fiets huren in Bocas Town en naar Playa Bluff fietsen. Dit duurt ongeveer een uurtje en onderweg kom je langs het leuke Paki Beach waar je even kunt uitrusten in de fatboys en dan doorfietsen. Het pad is soms wat zanderig maar dat kunnen wij als ervaren fietsers in Nederland wel aan. Playa Bluff is heel mooi met hele hoge golfen dus je kunt er niet zwemmen maar er zijn wel vaak surfers.
@ Isla Solarte
Accommodatie 
We sliepen in de bekende Bambuda Lodge, waar je alleen met de boot kunt komen. Op Isla Solarte is verder niet veel te doen, dus we hebben veel gechillt bij de lodge, die hele fijne faciliteiten heeft. Een groot zwembad met volleybal net, een glijbaan die eindigt in zee en pingpong. Verder is er een goed restaurant en er heerst een relaxed sfeertje. Ook bij Bambuda zijn ze heel bewust met het milieu bezig, ze hebben hier zelfs awards voor gewonnen.
Hotspots
Voor zover wij ontdekt hebben zijn er maar een paar accommodaties en geen echte individuele restaurants op Isla Solarte.
 • Er is wel een bekende ‘beachclub’ Blue Coconut. Hier schijn je lekker te kunnen chillen in hangmatten en over het eten hebben we ook goede dingen gehoord. Daarnaast is het een populaire borrel plek.
 • Het restaurant van Bambuda is goed (niet uitzonderlijk), diner wordt geserveerd in family style; je kunt kiezen uit een paar gerechten en alles wordt tegelijkertijd geserveerd, zodat je als een grote familie met elkaar eet.
What to do
 • Chillen bij het heerlijke zwembad van Bambuda Lodge. Het zwembad kijkt uit over de zee, dat uitzicht verveeld nooit!
 • De jungle hike van 1 uur naar Hospital Point, een klein strandje met mooi water waar je goed kunt snorkelen. De hike er naar toe heeft een hoog blubber gehalte, gelukkig heeft Bambuda rubberen laarzen die je kunt lenen, want op je slippers gaat het niet lukken.
@ Isla Carenero
Isla Carenero is een mini eilandje recht voor Bocas Town, je bent er binnen 3 minuten met de watertaxi en je kunt er praktisch heen zwemmen (dat mag niet). Wij hebben hier niet geslapen maar wel een middag vertoefd.
Hotspots 
 • Leaf Eaters is een heel schattig restaurantje aan het water waar ze voornamelijk vega & vegan eten hebben. Je hebt er ook heerlijke verse sapjes. Het is open voor ontbijt en lunch en er is een leuk souvenir winkeltje met lokale producten.
 • De beste plek om te zonnen en zwemmen is bij Aqua Lounge. Op vrijdag heb je hier ook een grote borrel, Filthy Friday, een feest waarbij je overdag van eiland naar eiland hopt. Het is een hostel, dus het is een leuke plek om mensen te ontmoeten en te borrelen. Verder kun je er yoga lessen volgen en SUP’s huren.
What to do
Omdat het eiland zo klein is zijn er niet bijzonder veel dingen te doen. Wij hebben een rondje om het eiland gelopen, dat duurt ongeveer 1,5 uur en is heel leuk om te doen. Je loopt langs het strand, door de jungle, door lokale dorpjes en langs mooie/grote huizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *