Gedroogde vs verse mango

Een van onze favoriete snackjes is gedroogd fruit. We nemen dit vaak in plaats van snoep of chocola, bijvoorbeeld na het eten of voor het sporten. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een gedroogde versie van, zoals ananas, kiwi, blauwe bessen maar ook de bekendere rozijnen, cranberries en vijgen.

Gedroogd fruit zit vol met vezels, vitaminen en mineralen. Helaas verdwijnt wel vitamine C uit het fruit tijdens het drogen. Het is goed om te weten dat gedroogd fruit geconcentreerder is en meer calorieën bevat dan vers fruit (1).

De shadow is dat je er makkelijk te veel van eet, omdat het kleiner is dan vers fruit en in grotere hoeveelheden verkocht wordt. Zo eet je bijvoorbeeld met gemak vijf gedroogde abrikozen, maar waarschijnlijk niet vijf verse abrikozen (2). De shine van gedroogd fruit is dat je het makkelijk mee kunt nemen onderweg en het is ideaal om je energie aan te vullen voor het sporten, omdat er veel fructose inzit wat snel opgenomen wordt door je lichaam als energie.

Ons advies is om gedroogd fruit te nemen in plaats van een ongezonde zoete snack, zoals snoep, koekjes of chocola. Vervang het vooral niet door je dagelijkse verse fruit en let op dat je ongezoet gedroogd fruit neemt, want soms is er suiker aan toegevoegd.

Omdat je zoveel verschillende soorten gedroogd fruit hebt waren wij benieuwd wat het verschil is tussen de kwaliteit bij verschillende winkels en of je dat verschil merkt in prijs. Hierbij kijken we naar ons favoriete type gedroogd fruit; ongezoete mango.

 

Gedroogde mango
 Verse mango 

Vrij prijzig (AH biologisch gedroogde
mango €3,99 voor 150 gram)


Het hangt ervan af waar je ze koopt,
in de supermarkt zijn ze duurder dan
op de markt (€1,59 AH)

 

  • Calorieën: 350 kcal
  • Suikers: 74 gram
  • Eiwitten: 4,5 gram
  • Vitamine: A & B

*Per 100 gram (3)

 

  • Calorieën: 61 kcal
  • Suikers: 12,2 gram
  • Eiwitten: 1,1 gram
  • Vitamine: A, B & C

*Per 100 gram (4)

 

Het is makkelijk mee te nemen en
je kan het lang bewaren.

 

Verse mango is goed voor je huid doordat
je poriën zich openen (5).

 

Je eet er snel te veel van. Een handje
gedroogde mango staat al gelijk aan
een hele verse mango. Bovendien
plakt het tussen je tanden.

 

Soms is het vruchtvlees draderig wat
ervoor zorgt dat het tussen je tanden blijft
zitten.

 

De smaak! Dit is absoluut ons favoriet
omdat het van nature zoet is.

 

Verse mango ruikt heerlijk en doet ons
denken aan de zomer.

 

Overig gedroogd fruit
Meer fan van een ander type gedroogd fruit? In het onderstaande overzicht hebben we verschillende fruitsoorten toegevoegd en het aantal calorieën per 100 gram van de gedroogde en verse variant beschreven (6).

Fruitsoort Gedroogd Vers
Pruimen 188 kcal 42 kcal
Vijgen 227 kcal 80 kcal
Abrikozen 256 kcal 36 kcal
Appels 266 kcal 49 kcal
Druiven/rozijnen 268 kcal 64 kcal
Peren 270 kcal 47 kcal
Dadels 271 kcal 132 kcal
Bananen 308 kcal 88 kcal

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *