Activiteiten op vakantie

Uiteten, drankjes, ijsjes en uren in de zon liggen: ziet jullie vakantie er ook vaak zo uit? Héérlijk die vakantie, maar hoe zorg je ervoor dat je toch fit blijft op vakantie zonder dat je dagelijks naar de plaatselijke gym moet of je helemaal kapot moet zweten tijdens het hardlopen in de hitte?

In dit artikel geven wij een paar activiteiten om toch in beweging te blijven tijdens de vakantie. Ook hebben we een paar tips op een rijtje gezet om bepaalde keuzes gedurende je vakantie makkelijker te maken. Hieronder vind je een aantal activiteiten die je kan doen tijdens je vakantie (waar je niet gelijk aan zult denken).

 

Workout met eigen lichaamsgewicht
Een workout met je eigen lichaamsgewicht kan je eigenlijk altijd en overal doen. Een tip is om dit in de ochtend te doen: dan heb je je beweging voor die dag al gehad en is het nog niet heel warm. Zoek een ruimte, binnen of buiten, uit waar je je oefeningen kan doen zonder dat je continue aangestaard wordt. Dit kan zijn in je (hotel)kamer, balkon, tuin of zelfs op het strand. 

What choisis loves
Tijdens onze vakantie doen wij regelmatig een korte workout. Oefeningen die wij vaak doen zijn:

 • Squat (jumps) 
 • (jumping) lunges
 • Burpees
 • High knee runs
 • Froggers
 • Ski jumps
 • Tuck jumps
 • Wall sit
 • Mountain climbers
 • Donkey kicks
 • Push-ups
 • Dips
 • Planken
 • Crunches (en andere buikspieroefeningen)

 

Workout met weerstandsband
Wanneer wij op vakantie gaan nemen we altijd een weerstandsband mee. Dit is licht en neemt bijna geen ruimte in beslag in je koffer. Met een weerstandsband kan je eindeloos veel oefeningen doen voor je benen, billen, armen, rug en buik.

What choisis loves
Door gebruik te maken van een weerstandsband kan je jezelf (en je spieren) net dat extra beetje uitdagen. Het voordeel van het trainen met een weerstandsband is dat je zowel kracht- als cardio oefeningen kunt doen. De band zorgt ervoor dat je de oefeningen zo zwaar kunt maken als je zelf wilt.

 

Yoga
Om je dag zen te beginnen of af te sluiten is yoga een ideale manier. Yoga heeft een positief effect op je gezondheid. Zo zorgt yoga onder andere voor een betere lichaamshouding, versterkt het je spieren, verminderd het stress, helpt je ontspannen en slaap je beter. Op verschillende websites en op Youtube zijn er veel yogaoefeningen te vinden. Daarnaast zijn er ook veel apps die je kunt downloaden en offline kunt gebruiken.

What choisis loves
De volgende yogaoefeningen voeren wij graag uit:

 • Neerwaartse hond
 • Berg
 • Adelaar
 • Boom
 • Kameel
 • Lotus
 • Kaars
 • Kind houding

 

Hardlopen
Natuurlijk kan hardlopen niet wegblijven in dit rijtje. Hardlopen is goed voor je lichaam, conditie en mind. Tijdens het sporten maakt je lichaam het gelukshormoon serotonine aan. Hierdoor voel je je na je run gegarandeerd goed en ben je klaar voor een (relaxte) vakantiedag. Het enige wat je nodig hebt is een paar hardloopschoenen en sportkleding.

What choisis loves
Wij vinden het heerlijk om op vakantie de dag te beginnen met een rondje hardlopen. Het fijne aan hardlopen is dat het altijd en overal kan. Voor ons is het de ideale manier om de (nieuwe) omgeving te leren kennen en de dag sportief te beginnen of te eindigen.

 

Zwemmen
Op vakantie is soms niks lekkerder dan afkoelen in de zee of het zwembad. En als je dan toch in het water bent, kan je net zo goed een paar baantjes trekken. Zwemmen is namelijk één van de gezondste bezigheden ter wereld. Zwemmen is zowel een ontspanning als inspanning. Je traint er je hele lichaam mee, maar door het gevoel van gewichtsloosheid in het water is de hele beleving van het inspannen totaal anders. Zwemmen verhoogt je hartslag, verbrandt calorieën en zorgt voor getonede spieren (wie wil dat nou niet?)

What choisis loves
Wat wij zo fijn vinden aan zwemmen is dat het niet perse voelt als een workout maar dat het dit wel degelijk is. Zwemmen kan je op je eigen tempo uitvoeren en je kunt het natuurlijk combineren met een snorkelsessie.

 

Watertrappelen
Jeugdsentiment! Watertrappelen kan je je vast nog wel herinneren als een van de oefeningen die je moest doen tijdens zwemles. Maar wist je dat watertrappelen ontzettend goed voor je is? Tijdens een kwartiertje je hoofd (en wijsvingers ;)) actief boven water te houden, gaat je hartslag al flink omhoog en verbrand je dus al aardig wat calorieën.

What choisis loves
Het ziet er misschien een beetje gek en grappig uit, maar watertrappelen is zeker een goede workout voor op vakantie. Sleep je vakantiemaat mee het water in en daag elkaar uit wie het langste kan watertrappelen. Heel hard lachen en verzuurde beenspieren gegarandeerd!

 

Wandelen
Wandelen is een goede oplossing als je geen zin hebt om je helemaal in het zweet te werken maar toch actief wilt blijven op vakantie. Wandelen vermindert stress, geeft energie en herstelt de schade van het lange zitten (of liggen in de zon).

What choisis loves
Het klinkt een beetje suf, maar op vakantie vinden wij het heerlijk om een lange wandeling te maken. Op het strand, de boulevard, langs winkeltjes, in de natuur of de stad: wandelen kan overal. Het is een leuke (en actieve) manier om een stad te leren kennen.

 

Fietsen
In Nederland doen we bijna alles met de fiets, waarom zou je dat op vakantie niet ook doen? Fietsen heeft eigenlijk alleen maar voordelen: het is goed voor je conditie, spieren en ook voor het milieu. Je hoeft niet gelijk een spinning-les na te bootsen, maar je vakantieoord op de fiets verkenning is ook al een goede activiteit. Tegenwoordig kan je bijna overal wel fietsen huren en zijn er fietspaden waae je veilig kunt fietsen. Als je meer uitdaging wilt kan je natuurlijk altijd kiezen voor een mountainbike route met veel heuvels en klimmetjes om je hartslag omhoog te krijgen.

What choisis loves
Wij vinden fietsen een ideale cardio workout. Het leuke is dat je prima in je eentje kan fietsen maar dat het ook heel makkelijk samen kan. Op de fiets ben je net wat sneller dan lopend en daarom kan je meer zien van de omgeving in minder tijd.

 

Suppen
Je hebt er vast weleens van gehoord: suppen oftewel stand-up-paddle. Met suppen sta je op een soort surfplank en beweeg je je voort over het water (en de golven) door middel van een paddle. De uitdaging is hierbij om niet in het water te vallen. Tijdens het suppen gebruik je je hele lichaam en is het dus een goede full-body workout. Suppen vraagt veel evenwicht en kracht van je benen. Ook je armen, rug, schouders en buik heb je hard nodig om je jezelf met de paddle in het water voort te duwen. De golven en stroming in de zee maken het lastig om je evenwicht te behouden en hierdoor kan suppen een grote uitdaging zijn. Wil je nog meer: tegenwoordig bestaat er zelfs subyoga!

What choisis loves
Suppen is eigenlijk een super goede workout, zonder dat je dit heel erg door hebt. Doordat je vooral bezig bent met het behouden van je evenwicht, heb je niet door dat je je hele lichaam hard traint. Suppen is daarom een leuke en originele manier om actief bezig te zijn op vakantie. Suppen kan gewoon in bikini dus ondertussen werk je ook nog eens aan je kleurtje :).

 

Andere watersporten
Naast de bovenstaande activiteiten zijn er nog heel veel andere bezigheden die je kunt doen op vakantie. Zo zijn er nog veel andere watersporten, zoals surfen, windsurfen, waterskiën, kanoën en wakeboarden, die je kunt doen op vakantie. Uiteindelijk zijn alle soorten activiteiten weer een vorm van beweging. Uiteindelijk gaat het erom wat jij leuk vindt om te doen en geniet vooral van je vakantie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *